Wie vandaag een baanbrekend business-idee heeft, wil dat het liefst gisteren naar de markt brengen. Maar een nieuwe applicatie ontwikkelen vraagt om veel handwerk en is tijdrovend, kostbaar en foutgevoelig. Ontwikkelaars zijn bovendien schaars. De oplossing is low-code en no-code. Slimme methodes waarvoor weinig of zelfs geen kennis van programmeren nodig is. Digitale transformatie komt in een extreme stroomversnelling, waardoor organisaties sneller op verandering inspelen.
No-code is een methode om eenvoudige apps te ontwikkelen op basis van drag-and-drop-menu’s, een grafische manier van werken waar geen code aan te pas komt. Gebruikers zien tussentijds al hoe het eindresultaat eruit gaat zien. Low-code biedt meer mogelijkheden om functies toe te voegen die specifiek bij een organisatie passen. Die extra’s worden met de hand geprogrammeerd, wat betekent dat meer IT-kennis nodig is. In beide gevallen is ontwikkelen echter geen kwestie van maanden of weken meer, eerder van dagen. De druk op de IT-afdeling neemt sterk af.
Voordeel: meer wendbaarheid
Het allergrootste voordeel van deze korte ontwikkeltijd is dat gebruikers sneller in kunnen spelen op ontwikkelingen in de markt en veranderende behoeften van de klant. In een tijd van digitalisering is dat van levensbelang. Low-code platforms worden niet alleen gebruikt om een app te bouwen, grote ondernemingen ontwikkelen er ook geavanceerde ERP-systemen mee. Systemen die passen in een datagedreven manier van werken, die schaalbaar zijn, wendbaar en aanpasbaar aan wat de business vraagt.
Risico’s weerlegd
Vanzelfsprekend kleven er ook nadelen aan low-code en no-code. Deze methodes zijn niet geschikt voor wie echt een tailormade oplossing zoekt maar daar zit dan wel weer meer werk aan vast voor onderhoud en beheer. Ook bestaat het risico van shadow-IT, als er apps worden gemaakt zonder medeweten van IT-medewerkers. Daar staat dan weer tegenover dat een platform ook kan worden beschouwd als een centraal systeem dat juist beter zicht geeft op het applicatielandschap. Het gevaar van een vendor-lockin is beperkt, omdat er veel verschillende platforms beschikbaar zijn in de markt.
Partner helpt juiste keus te maken
Het grote aantal aanbieders kan het lastig maken om een goede keus te maken. Advanced Programs is een partij met veel ervaring in low-code die kan adviseren over welk platform het beste bij uw organisatie past. Ook biedt Advanced Programs ondersteuning bij implementatie, beheer en onderhoud van een dergelijke bedrijfskritische omgeving. Daarnaast denkt Advanced Programs mee over innovatieve oplossingen, snelle ontwikkeling van apps waarbij het de focus legt op business value en nieuwe functionaliteiten. Door bijvoorbeeld grote hoeveelheden data geschikt te maken voor analytics, ontstaan mogelijkheden om sneller trends op het spoor te komen of zelfs te voorspellen.
Low-code helpt Xenos toekomstbestendig maken
Trends voorspellen op basis van data is een wens die ook bij een grote keten als Xenos leeft. Deze organisatie ziet daarin mogelijkheden om altijd producten in huis te hebben die klanten helpen om in en om huis veranderingen door te voeren. Legacy-IT werkte hierin belemmerend. Advanced Programs gebruikte een low-code platform voor slimme applicatiemodernisering. Xenos kan daardoor het IT-landschap eenvoudiger managen en beschikt over meer wendbaarheid. Het bedrijf zet met de nieuwste technologie en security stappen naar een toekomst waarin het klanten vaker verrast.
Low-code bespaart IT-mensen dus tijd, helpt om bedrijfsprocessen te optimaliseren, kosten te besparen en om dichter aan te sluiten bij de vraag van de markt.
Xenos Business case
Lees meer over hoe Advanced Programs Xenos hielp bij een digitale transformatieproces dat de organisatie toekomstbestendig maakt. Download hier onze business case.