Elke vrijdag verandert het kantoor van SLTN Professional Services in een bruisende hub van innovatie en samenwerking. Deze speciale dag – de kennisdag – biedt onze low-code developers een unieke kans: om te leren, te groeien en samen te werken aan uitdagende projecten. Roald Heiwegen, onze Competence Lead, en Jeffrey Tolboom, onze low-code developer vertellen over het belang van deze dag, en delen hun ervaringen met de ontwikkeling van een baanbrekende AI-gebaseerde tool gebouwd met de Thinkwise Software Factory.

Wat maakt de kennisdag bijzonder?

Roald Heiwegen legt uit dat de kennisdag is bedacht om de vaardigheden van het team zowel op technisch als persoonlijk vlak te verbeteren. “We hebben een heel divers team van junior tot senior low-code developers, en de kennisdag is een uitstekende manier om iedereen te betrekken,” zegt Roald. “Op deze dag werken we aan soft skills, zoals het geven van presentaties, maar ook aan technische vraagstukken die bij klanten spelen. Daarnaast volgen we opleidingen en cursussen en werken we case-based om nieuwe dingen te leren.” Daarbij werd gewerkt met Thinkwise Software Factory, maar de oplossingen kunnen ook op andere platformen worden toegepast.

Een belangrijk aspect van de kennisdag is de mogelijkheid om direct waarde toe te voegen, door klanten te betrekken bij de projecten. Dit helpt niet alleen bij het versnellen van innovatie, maar zorgt er ook voor dat de oplossingen die ontwikkeld worden direct aansluiten bij de behoeften van de klant.

AI-gebaseerde tool voor de Thinkwise Software Factory

Tijdens een van deze kennisdagen werkte Jeffrey Tolboom aan een bijzonder project: de integratie van AI met de Thinkwise Software Factory. Een van zijn doelen was om te onderzoeken hoe AI kan worden gebruikt om de autorisatie-instellingen te controleren en te verbeteren, binnen de applicaties die met Thinkwise zijn ontwikkeld.

“Met Thinkwise is het eenvoudig om autorisaties in te richten, maar waar mensen werken, kunnen fouten worden gemaakt,” legt Jeffrey uit. “De tool die we hebben ontwikkeld maakt gebruik van AI, om de autorisatie-instellingen te controleren en te verifiëren of deze overeenkomen met de functieomschrijving van de gebruiker of medewerker. Door AI te integreren en koppelingen te ontwikkelen, kunnen we veel eenvoudiger en efficiënter werken.”

Technische uitleg van de AI-tool

De AI-tool die Jeffrey ontwikkelde, is ontworpen om automatisch te controleren of gebruikers de juiste toegang hebben tot de verschillende delen van een applicatie, gebaseerd op hun rol en afdeling. De tool werkt door alle gebruikers en het ontwikkelde modelstructuur op te halen, en te bepalen of zij deze gegevens mogen inzien binnen het model. Dit wordt gedaan door een AI-prompt te genereren, die beoordeelt of de toegangsrechten logisch zijn gegeven de rol van de gebruiker.

Een voorbeeld van een AI-prompt die hiervoor wordt gebruikt is:

“[Naam gebruiker] is een [afdeling] medewerker en heeft toegang binnen [de applicatienaam]  tot de volgende tabel: [tabel met rechten]. Is het logisch dat [naam gebruiker] toegang heeft op basis van zijn functie? Geef een korte uitleg waarom in twee zinnen.”

Deze prompt wordt vervolgens verwerkt door een Large Language Model (LLM), zoals GPT. Dat geeft een beoordeling over de juistheid van de toegangsrechten, en doet eventueel suggesties voor aanpassingen.

Belangrijke voordelen en toepassingen

De AI-tool biedt meerdere voordelen. Ten eerste verhoogt ze de eenvoud en efficiëntie bij het beheren van gebruikersrechten. In plaats van handmatig alle rechten te controleren, kan de tool dit automatisch doen, wat tijd bespaart en de kans op fouten vermindert. Daarnaast zorgt ze ervoor dat bedrijven beter kunnen voldoen aan regelgeving omtrent gegevensbescherming, omdat toegang tot gevoelige informatie nauwlettend wordt gecontroleerd.

De tool is met name nuttig voor organisaties die complexe applicaties hebben met veel gebruikers en rollen, zoals ERP-systemen. Door de AI-tool te gebruiken, kunnen deze organisaties ervoor zorgen dat alleen de juiste mensen toegang hebben tot gevoelige informatie, wat de beveiliging ten goede komt.

De kennisdag als katalysator voor innovatie

Roald benadrukt dat de kennisdag een essentieel onderdeel is van de werkwijze bij SLTN Professional Services “De kennisdag biedt ons de ruimte om te experimenteren en nieuwe technologieën te verkennen, maar ook om te focussen op persoonlijke ontwikkeling en teamdynamiek,” zegt Roald. Het werken aan interne projecten, zoals de AI-tool van Jeffrey, versnelt de innovatie binnen onze organisatie. Dat helpt het team om beter voorbereid te zijn op de uitdagingen van hun klanten.

Daarnaast is de kennisdag een uitstekende manier om nieuwe medewerkers snel op te leiden en ze vertrouwd te maken met de bedrijfscultuur. Het geeft hen de kans om aan diverse projecten te werken, hulp te krijgen van ervaren collega’s, en hun soft skills te ontwikkelen. Dit versterkt niet alleen het team, maar zorgt er ook voor dat SLTN Professional Services zich blijft ontwikkelen als een kennispartij die voorop loopt in technologische innovatie.

Wil je ontdekken hoe SLTN Professional Services jouw organisatie kan helpen met innovatieve oplossingen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en bespreek de mogelijkheden.